POnalttaripaa.jpg

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Tyrvään ihme vuodelta 2003! Keskiaikainen kirkko rakennettiin talkoilla uudelleen seitsemässä vuodessa.
Nyt (16.8.2009) olemme saaneet Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen luomat kirkkomaalaukset valmiiksi ja kaikkien nähtäväksi. Suur-urakkamme on valmis. Kirkko on avoinna jälleen ensi kevään huhtikuusta alkaen. Kesäaikana lauantait on varattu kokonaan kirkollisiin toimituksiin. Esim. hääkirkkona se on jälleen erittäin haluttu kohde.

Pyhän Olavin kirkkon on nyt valmis! Taide puhuttelee taas jokaista! Tuleeko tästä UNESCON suojelukohde?

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on aukaissut jälleen ovensa koko maailman ihmeenä. Katso seurakunnan omilta sivuilta uusimmat uutiset! TÄSTÄ! Ajatus UNESCON maailmanperintökohteeksi on esitetty useaan kertaan eri puolilla maata. Sastamalan kaupungin tulevaisuusvisioissa se on jo kirjattuna toteutuneeksi. Pyhän Olavin kirkko täyttää kaikki vaadittavat kriteerit.

Talkootyön triumfi

Mikähän mahtaa olla se salaisuus, joka antaa täkäläiselle kansalle itseään suuremmat voimat:
Ensin karkkulaiset korjaavat Sastamalan kirkon katon 1960-luvulla. Puhuttiin kansallisesta kulttuuriteosta. Presidentti Kekkonen kunnioitti vihkimisjuhlaa läsnäolollaan.
Sitten tyrvääläiset rakentavat kokonaisen kirkon vanhaa rakennustapaa noudattaen alusta loppuun asti talkoilla. Tätä ihmettä tulee kiittelemään nykyinen presidenttimme Tarja Halonen - ja oikeastaan koko Suomi.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon aarteet

Ensinnä aarre numero uno on kirkko itse! Tässä vaiheessa puuvalmiina ilman sisämaalauksia.
Toiseksi aarteeksi haluan mainita entisen kirkon säilyneet esineet ja dokumentit.

Upein on vanha alttarikaappi. Sen arvellaan olevan 1500-luvulta. Alttariin liittyy pienikokoinen 1400-luvun puuristi, jota pidettiin alttarilla.

Kirjana ovat säilyneet Tyrvään Kallialan kirkon aikaiset tilikirjat vuosilta 1469-1524. Niissä on Suomen vanhimmat kirkontilit ja paljon muutakin - myös myöhemmältä ajalta kuin 1524. Aarre on myös se, että tuosta vanhasta kirkosta säilyi paljon kuvia - mm. Via Crucis-sarja.

Aarre vailla vertaa on kaksi vanhaa kirjaa: Breviarium eli hetkipalveluskirja (1487) ja Davidin Psaltarium (1485), molemmat kansallisia aarteita.
1790-luvun edeltävä aika puhui meille kuvin ja koukeroin

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon käyttöönottojuhla kattoremontin jälkeen 1997.

Upea kulttuurimaisema

Keskiaikainen kirkko omalla saarellaan ikiaikaisen kylänsä kupeessa vielä rikkoutumattomassa Rautaveden kulttuurimaisemassa. Ei voi olla kauniimpaa Luojan ja ihmisen jättämää jälkeä näin suuressa ja historiallisessa mittakaavassa.
Alttarikaappi, jossa on mm. Jeesuksen syntymä, viimeinen ehtoollinen ja Kristus voittajakuninkaana

Alttarikaapissa on kuuden taulun kertomus Jeesuksen elämästä. Kaappia säilytetään Kansallismuseossa ja on siellä nyt Tyrvään Pyhän Olavin kirkon osastolla näyttelyssä "Tuhkasta noussut".

Messu vuodelta 1693

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on nyt täynnä toimintaa. Suomen kansa kokee täällä Jumalan Pyhyyden monella eri tavalla. Tässä M. Herran Christuxen Taiwasen astumisen messu helatorstaina 13.5.2010. Kaava Uuden Kircko Ordningin jälken ojettu / Wuonna 1693 - Turusa ... Wuonna 1757.

Messu vuodelta 1693

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko herää majesteetillisena kesään 2010. Tässä messua vie korkeastioppinut S.S. Theologiae Doctor, Dn Adj. ord. Esko M. Laine, apupappina Magister P. Lipasti.

Tuleeko tästä merkittävä pyhiinvaelluskohde ?

Seppo Simola kirjoittaa Kirkko & Kaupunki-lehdessä 19.8.2009:
”Vanhan tuhoutuminen antoi tässä tapauksessa tilaa jollekin uudelle ja arvokkaalle. Vähän mielikuvitusta käyttäen tässä voi nähdä vaikka mitä vertauskuvallisuutta aina ylösnousemukseen asti.
Varmaa on, että Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa käy tulevina vuosina vilske, kun ihmiset haluavat nähdä keskiaikaisen kirkon ja nykytaiteen yhdistelmän. Kaukana ei ole ajatus pyhiinvaelluskohteestakaan.”
Simola pohtii ”pyhiinvaellusreittiä esimerkiksi Turun tuomiokirkosta Köyliönjärven kautta Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon.”