Venekunta_TyrvaanPOpaakuva.jpg

Sastamalan kirkkovaellus jatkuu

Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai soutaen veneellä. Reitti seurailee kyläteitä rantamaisemassa. Neljä kirkkoa ja puistoja levähdyspaikkoineen antavat virikkeitä vaeltajalle. Koko matka kävellen on noin 20 km.

Harsulta saa opaskirjasen, vesipullon ja leipää sekä rukouskortteja. Reitti on merkitty. Oppaan saa mukaan tarvittaessa.
Katso opastekarttaa (oikealla - suurenna klikkaamalla kuvaa)

Harsulle on helppo tulla junalla tai autolla

Karkkuun voi tulla junalla. Tampereelta Porin suuntaan matka kestää puoli tuntia. Asemalle pysähtyy 4-5 junavuoroa kumpaankin suuntaan päivässä. Vammalan asemalta pääsee mukavasti takaisin junalla, jos auto on jätetty Karkkuun.
Autolla ajettaessa tullaan Hämeenkyrön tai Tampereen tai Porin suunnasta Kantatie 11 Häijään risteykseen Mouhijärven kunnassa. Siitä on matkaa Karkun taajamaan 7 km. Harsu on Maakunnantie 17 kohdalla, punainen pakaririvi ja riukuaita rautatieasemalle vievän tien kulmauksessa.
Kirkkovenettä varten on oma vuokrattu paikka rannassa. Se otetaan käyttöön heinäkuussa.
vaeltajan_sauva_ovellatextnet.jpg

asema 1: Harsun pihamiljöö

Harsun pihapiirissä on siis kaksi palvelevaa rakennusta: pikkuinen mummonmökki, josta käytämme nimeä "Hyvän Paimenen majatalo" ja pakaritupa, joka on 1700-luvun savuinen leivintupa uuneineen. Sieltä saat lämpöä ja leipää.
Harsun puronvarsi ja lammashaka ovat tunnelmaan ja henkiseen ja hengelliseen virittäytymiseen sopiva luonnon keidas. Katso linkki "kukat Harsun puistossa".

asema 2: Tie Karkun kirkolle _ 4km_

Tänä kesänä vaellamme Harsulta vanhaa kyläraittia - Riippiläntie - suoraan Karkun Kirkolle. Tie on historiallinen maantie. Näemme vanhoja kyliä ja taloja upeassa maisemassa.
Vaellusreittikartta. Kävelytie on merkitty vihreällä ja pisteviivalla näkyy venereitti ja pysähdyspaikat pienveneille ja kajakkisoutajille

asema 3: Karkun kirkko ja hautausmaan puistoalue

Kirkko on uusklassinen, vuonna 1913 valmistunut kivikirkko. Se on taiteellisesti vaikuttava ja akustisesti herkkä kirkkotila.
Kirkkopuisto on kasvistoltaan rikas luonnon-omainen kokonaisuus sovinnonristeineen ja sankarihautoineen.

asema 4: Heinoon vanha maantie _6km_

Vanha maantie noudattaa täysin keskiaikaista linjaustaan läpi kylämaiseman. Karjalaitumet ja asutus kukkivine pihoineen sekä järven toisellapuolen sijaitseva jylhä Pirunvuori antavat kontrastin Pyhän Marian keskiaikaiselle Sastamalan keskuskirkolle.

asema 5: Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja miljöö

1200-luvulla kasvaneen muinaisseurakunnan pyhä maisema ja keskiaikainen maalattiainen karu kirkkomiljöö. Loistava akustiikka ja puhuttelevat 1300-luvulta alkaen kirkkoon kuuluneet katolisen kulttuurin aikaiset pyhät esineet.
Kirkkoveneranta ja vanha kellotapuli.
Vanha hautausmaa sukuhautoineen ja
Pohjanmaan asuttamisen ja aikanaan kirkon lattian alle haudattujen vainajien muistopaasi kumpuineen luovat pyhän rauhan tunnelmaa.
Kirkkovaeltajien airueet matkalla

asema 6: Mäenkylän - Vihattulan - Kallialan maantie _6km_

Hiekkapohjainen vanha rauhallinen kylätie pelto- ja metsälömaisemassa.
Sastamalan ja Tyrvään vanhat kirkot näkyvät pitkään osuuden alussa ja lopussa. Kirkkojen lähellä on kaksi palvelevaa kahvila-aittaa. Kirkkovenesatamat molempien kirkkojen vieressä.
tämä sorsaemo vei poikasiaan Sastamalan kirkolla kilvan ensimmäisten vaeltajien kanssa

asema 7: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Kallialan kylässä

Tänä kesänä Pyhän Olavin kirkko avautuu yleisölle maalaustöiden valmistuttua toivon mukaan loppukesällä.
Kirkkomiljöö on Rautaveden niemekkeessä - vastapäisellä rannalla Vammalan kaupunkitaajama ja Tyrvään paritorninen tiilikirkko.

asema 8: Kävelytie Tyrvään pääkirkolle asutusalueen rantamaisemassa

Miltei näköetäisyydellä sijaitsevien kirkkojen väli kuljetaan kävely- ja pyöräilyteitä kaupunkimaista, kaunista väylää käyttäen. Tässä voi ottaa myös helpomman reitin suoraan "pikatien" reunaa noin 1km, jonka jälkeen pääsee kevyenliikenteen väylää Tyrvään pääkirkolle asti.
Vammaskosken siltatyömaa voi haitata hetken tunnelmaa, mutta seurakuntatalon puisto ja rannan kävelytien kaarisillat korvaavat hetken haitat.

asema 9: Tyrvään paritorninen pääkirkko puistoineen

Alue on keskellä kaupunkia, mutta ihanassa järvimaisemassa. Hautausmaalla mm. Akseli Gallen-Kallelan isän Peter Wilhelm Gallénin perhehauta.
Rautatie-asemalle kuljettaessa pitää palata takaisin sillan Vammaskosken sillalle ja siitä ihanaa kaarisiltojen kävelyreittiä perille asti. Rautatieasemaa vastapäätä on perinteikäs kievaritalo Liekoranta.

Huomaa junankäyttö välillä Karkku - Vammala

Junalla voit tulla kirkkovaellukselle mistä vaan. Jos käytät junaa, et ole riippuvainen paluuongelmasta lähtöpaikkaan. Et tarvitse avustajaa - etkä omaa autoa. VR:n aikataulut näyttävät pysyvän samoina välillä Tampere-Karkku- Vammala - Pori.
Katso linkki junayhteyksistä. Se vie suoraan aikatauluihin. Valitse siitä kohta Tampere-Pori.

Jos tulet autolla Sastamalan keskustaan (Vammalaan) tai Harsulle Karkkuun

Vammalaan tullessa kannattaa jättää auto rautatieasemalle ja aloittaa kävely Tyrvään paritorniselle kirkolle tai suoraan Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle Asemakatua - kohti Vammaskosken siltaa. Siis vasemmalle päin. Kun tulet Akseli Gallen-Kallelan Jaatsin kohdalle, käänny sen suuntaan - siis oikealle - ja pääset Liekoveden rantaa pitkin kauniiden kaarisiltojen kautta Vammaskosken sillalle. Siinä voit päättää kummalle kirkolle jatkat.

Karkkuun tullessasi voit jättää autosi Harsulle (Maakunnantie 17) Se on aivan Karkun taajaman keskuksessa, rautatieaseman yläpuolella, Harsun vanha rakennuskanta näkyy asemalta. Etäisyys noin 100 metriä.