Sastamala Gregorianan historiaa

Sastamala kirkko odotti uutta aikaa. Siihen oli rakennettu uusi ulkokatto jo 1960-luvulla, mutta arvoistaan musiikkia se ei sisälleen saanut.
Gregoriaaninen musiikki teki 1980-luvulla tuloaan myös Suomeen.


Sastamala Gregoriana on edelläkävijä ja täyttää vuonna 2015 kokonaista 20 vuotta. Suomalaisessa musiikkihistoriassa se on ainutlaatuinen - ja palkittu - ilmiö, joka syntyy miljööstä, akustiikasta ja taiteilijoista sekä satakuntalaisesta sisusta.

Ensimmäinen lehti kääntyy

Juhannukseksi tultiin aina piispaa kuulemaan.
Sastamalan kirkossa ei tapahdu musiikillisesti mitään merkittävää.
Kirkon akustiikka on ainutlaatuinen ja herkkä.
Laulut soivat kesäisin ja kansa on haltioissaan, mutta gurua ei löydy. Tarvitaan GURU joka muuttaa asennetta. Puhutaan vain maalattiasta, kirkon hajusta ja sen tappavasta kylmyydestä sekä kosteudesta. Kaikki tämä on hienostuneen musiikin kuulijan nenään sopimatonta.

Mutta sitten saapuu Karkun ev. opistolle Köyhät Ritarit ja Cetus Noster.
Historian musiikki alkaa puhua.
Lehti kääntyy - vaikka hitaasti - länsituuli puhaltaa Englannista. Aurinko nouseekin Sastamalaan lännestä. Sieltähän se Henrikkikin tuli.

Katso lisää Gregorianan omilta sivuilta
Kristuksen ristin ritarit saapuvat kotiin - Sastamalan kirkko ottaa heidät hymysuin vastaan.

Sastamala Gregorianan historiaa vuosi vuodelta

Sastamalan Gregorianan vuodet ovat olleet musiikin suurta juhlaa. Heti alussa iskeydyimme gregoriaanisen musiikin reheville alkulehdille. Oli Hildegard von Bingen ja ranskalaista ritarilaulua ... englantilainen rakkauslaulukin soljui kristillisen ylistyksen ja rukouksen kanssa rinta rinnan. Tämä SG historiaosio täyttyy vuosi vuodelta. Helppo tapa on seurata tapahtuman vuosittaisia kuva-albumeita. Albumilista on oikeassa reunassa tällä sivulla.
Wanhaharsun sivuilta puuttuu linkki 2006 sivuille, silloin Sastamala Gregoriana sai omat sivut, joten KATSO SG 2006