Untitled-2-copy.jpg

Kuvia ja muuta joen varrelta

Jokivarsi on aarreaitta, jota kannatta availla. Niiden kuvaaminen ja luetteleminenkin on mahdotonta, mutta helmiä voi jokainen löytää.
Yllä olevaa kurssitöiden kirjaa lukemalla avautuu moni asia ja aarre.

Akseli Gallén-Kallela oli tyrvääläinen - kiitos kuuluu Porille. Äiti Matilda os. Wahlroos asui yli 20 vuotta Karkussa!

Kokemäenjoen yhteisiä helmiä on kiva hakea. Miten mukavaa onkaan se, että Pori antoi Akselille äidin joka synnytti hänet Porissa. Ja miten Tyrvää antoi Akselille kodin, jossa hän varttui mieheksi - ja taiteilijaksi. Akselin isän kuoltua Tyrvään Jaatsi ja Vänni myytiin. Matilda muutti lasten koulunkäynnin takia Helsinkiin, mutta osti mökin itselleeen Karskusta. Täällä hän asui kuolemaansa asti.
Matilda Gallénin jalostama omenalajike

Matilda Gallenin jalostama omenalajike Karkussa

Pyhä Henrik-piispamme saa taas olla kulttuurikirjoittelun kohde

Väitöskirjatasolla epäillään koko Henrikin persoonaa. Onko häntä ollut olemassakaan. Satakuntalainen professori Jalmari Jaakkola pohdiskeli aikoinaan asiaa Maunu I:n pienen sinetin valossa näin. Katso kuvaliite oikealla.

Ihmetellään me vaan Henrikin häikäisevää valoa historian salaperäisillä vuosikymmenillä. Onneksi on ihmettelymme tukena ihmeet ja katolisen ajan messut rukouksineen olemassa. Eläköön Kokemäenjoki Henrikkeineen!

Ajankohtainen havainto Pyhän Henrikin asemasta 1200-luvulla

Piispan sinettisormuksessa on Henrik (SH) pyhimyksenä jo 1200-luvun lopulla.

Pori paloi poroksi useita kertoja

Pori paloi poroksi 1852. Arkistosta löytyi erikoinen, 308-sivuinen kirja - Kalenteri, jossa on sen ajan kirjallisia tuotteita. Tarkoitus oli hankkia rahaa kaupungin uudelleenrakentamiseen.
Palmgrenin runsas säveltuotanto on meille kaikille aarre

Selimin rakas oli Maikki Järnefelt - kuvassa keskellä.

Selim Palmgren sävelsi poriksi

Selim Palmgren syntyi Porissa 16.2.1878 varakkaaseen kauppiaskotiin. Puolisona oopperalaulaja Maikki o.s. Pakarinen (s. 1871) oli eronnut ensimmäisestä miehestään kapellimestari Armas Järnefeltistä v. 1908 ja lähtenyt luomaan oopperalaulajan uraa Italiaan. Hän oli kiinnitettynä mm. Torinon kuninkaalliseen teatteriin. Juuri Italiassa Selim ja Maikki löysivät toisensa.

Katso lisää Palmgrenista!

Kurssikirja

Kokemäenjokilaakson kulttuuriopaskurssin 2005-2006 kurssitöiden koostekirjaa saa tilata Karkun evankelisesta opistosta puh 03-5134151 tai toimisto(at)keokarkku.fi