lasiseimihimNetpaa.jpg

Harsu tänään

Harsulle voi poiketa pihaan. Tulla ja mennä. Voitte varata opastuksia Harsulla, Karkussa, koko Sastamalan alueella ja Kokemäenjoen varrelle aina Porin Reposaareen asti. Itse Harsu on historiansa, pihapiirinsä ja luontonsa puolesta arvokas matkakohde tai välietappi. Harsu sijaitsee vanhan ysitien varressa, Maakunnantie 17, keskellä Palvialan kylää, rautatieaseman (Karkku) kyljessä.

Tänä vuonna olemme suurella innolla rakentaneet kuvaa keskiaikaisista kirkoistamme. Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko ovat aarteita vailla vertaa.

Sastamalan seurakunnan koko kuva alkaa jo 1000-luvun alusta. Siltä ajalta on säilynyt messumusiikkinuotteja! Pyhän Henrikin messu kertoo Sastamalan ihmeestä! Tosin vanhimmat asiakirjat ovat vasta vuodelta 1328. Vanhin papillinen hautakivi on vuodelta 1304. Mutta tänne on kristilliset arvot ja sivistys kulkenut pitkin Itämeren aaltoja jo ensimmäisen lähetysvaiheen aikana. Kirkkomme rakennettiin sinne missä saarnattiin opetettiin ja parannettiin ihmisiä. Täällä myös haudattiin kristillisesti ja uskottiin sielun kuolemattomuuteen. Ja me saamme tänä päivänä katsella tätä ihmettä läpi vuosisatojen - ei kuin unessa vaan silmästä silmään - reaaliajassa. Katso Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja katso Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.
Maiju ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Kirkkovaellus ja Sastamalan kirkot ovat aina Wanha-Harsun ohjelmissa. Tänä vuonna opastamme paljon molemmissa keskiaikaisissa kirkoissamme. Tässä Maiju kertoo Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ihmeestä.

Ihania muunnelmia tuttuihin virsiin. Vaikuttaa isännän omilta.

Musiikki-teema on vallannut Harsun kesän. Gregoriaana täytti jo 21 vuotta ja Upin hengellisen musiikin aarredokumentit ja tarinat ovat saaneet pysyvän näyttelyn muodon. Tervetuloa katselemaan ja kuuntelemaan.

Kirkkovaellukset saavat uusia ulottuvuuksia


Ajatus syntyi alunperin Tyrvään Pyhän Olavin kirkon Via Crucis-kuvasarjasta. Oikeastaan se on Jeesuksen kärsimystie, Via Dolorosa, mutta historiallisesti se on koko Euroopassa vuosisatoja vanha vaellusperinne. Katso valikosta "Ajankohtaista" "Hyvän Paimenen majatalo" tai linkki "Kirkkovaelluksen kirkot", niin pääset alkuun.

Nyt kehittelemme pyöräilyvaelluksia Sastamalasta Poriin ja päinvastoin Reposaaresta Sastamalaan. Junat palvelevat meitä jos haluamme tehdä vaelluksia Kokemäenjoen suunnassa pätkittäin. Seurakunnat ja muut yhteisöt ovat valmiita keräämään oma-aloitteisesti vaellusryhmiä näille kirkkovaelluksille. Odotamme myös ulkomaalaisten kiinnostuksen lisääntymistä näille eksoottisille kristinuskon lähetysmaille.
Wanha-Harsu Kunnas

Sastamalan Joulutalot-tapahtumassa 2.12.2018 on myynnissä mm Mauri Kunnaksen tekemiä joulukortteja. Niitä myyvät Karkun Lionit.