Juhlavieraita kaukaisilta mailta

Sastamalan kirkko oli 1200-luvulta saakka ns. keskuskirkko, pyhitetty Neitsyt Marialle, niinkuin Saltvik, Nousiainen ja Kokemäki. Sanomaa Kristuksesta vietiin voimalla itään ja pohjoiseen. Nytkin oli juhlassa kaukaisten maiden ääni mukana.

Pohjalainen kotiseutuneuvos Antti Kanto Sastamalassa

Kotiseutuneuvos Antti Kanto Pohjanmaalta on tuttu näky Sastamalan kirkon mäellä.

Pohjanmaalta oli mukana eränkävijöiden jälkeläisiä

Kokemäenjoen rantamilta tehtiin aikanaan hyvin laajaa eränkäyntiä Pohjan suuntaan. Laajan tutkimustyön aloitti aikanaan prof. Jalmari Jaakkola. Tutkimuksia julkaistiin Satakuntalaisen osakunnan kotiseutututkimuksissa no 5 jo 1920-luvulla. Sadat henkilö- ja kylännimet nykyisellä Pohjanmaalla ovat täysin identtisiä Sastamalan alueen kantatalojen kanssa. Niinpä Pohjanmaan Historiallinen seura oli vahvasti mukana menneiden sukupolvien juhlassa. He laskivat paljastetulle muistokivelle kukkaseppeleensä. Kiveen on kiinnitetty eränkävijöiden muistoa osoittava valettu kuparilaatta. Se on pohjaisten suunnittelema ja valama.

Symbolisesti erikoinen vieras Tansaniasta

Vammalan seurakunnan kutsusta on tänne Lähetysjuhlien kunniavieraaksi jo tullut pappi Tansaniasta. Pastori Emanuel Tengenezan riemuitsi ainutlaatuisesta juhlasta kanssamme täysin siemauksin. Hän kertoi oman isänsä olleen ensimmäinen kristitty kotikylässään. Siksi vuosisatojen aikainen kristillisen elämän kunnioittaminen oli afrikkalaiselle aivan ihmeellinen ulottuvuus.
Näin me saimme kouriintuntuvan osoituksen Sastamalan alueen edelleen jatkuvasta lähettäjän tehtävästä.

Satunnainen kirkkovaeltaja sai seurata kirkkoveneiden saapumista

Tamperelainen kirkkovaeltaja Pirkko Tuomisto oli lähtenyt junalla Karkkuun ja vaelsi juuri sopivassa aikataulussa Sastamalan kirkolle. Rannan levähdyskiville ehdittyään hän näki huikean tuntuisen näyn: oikeat kirkkoveneet soutivat kohti Sastamalan kirkkorantaa ja kansaa vanhoissa puvuissaan oli kokoontunut laulamaan tulijoille virttä. "Voiko tämä olla totta!" hän huudahteli onnellisena.
Juhlan kuningas  Emmanuel Tengenezan

Emanuel Tengeneza oli Vammalan lähetysjuhlien kutsuttu vieras Tansaniasta. Nyt hänet on vihitty omassa maassaan apulaispiispaksi.

Kirkkovaeltaja Upin juttusilla kirkkovenerannassa
Arto-pappi oli vastassa kirkkovenevieraita

Karkun seurakunnan viimeinen kirkkoherra, rovasti Arto Jaatinen kättelee kirkkoveneellä tulijoita