Jeesuslapsi1949-kuvakijayhdpaa.jpg

HARSUN KIRJASTOT

Harsun kirjasto on jaettavissa seuraavasti kahteen erilliseen osaan:
1) Wanhan Harsun kirjat ja lehdet 2) Upin kirjasto
Upin kirjasto on taas jaettu kymmeneen erilliseen osaan:
1) Kotikirjastot 2) Musiikkikirjasto 3) Historiakirjasto 4) Kaunokirjallisuus 5) Taidekirjat 6) Oppikirja-arkisto 7) Uskonnolliset kirjat 8) Kotiseutukirjastot 9) Kirkkotieto sekä 10) Lehdet-arkisto
Koko kirjastomateriaali on kirjattu taulukko-ohjelmalla ja skannaukset erillisenä kuva-arkistona.

Harsun joululehdet

Karkun joulunavauksessa 2012 oli seurakuntatalolla noin 300 joululehteä esillä. Niiden kuvia ja sisältöjä voi tässä vielä kertailla kuva-albumin muodossa. KATSO. Liitetiedostona on tekstiversiot page ja word-tallenteina - ilman kuvia.
Orvon Joulut olen laittanut omaan albumiinsa. Niiden kautta muistelen oman äitin lapsuus- ja nuoruusaikaa Orpokoti Siunaukselan suojissa. Martta Wendelin lupasi 1920n luvulla Hanna Raudalle (Regnell), että hän tekee aina joululehteen kannen. Niin hän myös teki! KATSO muutama esimerkki TÄSTÄ!
Akseli Gallén-Kallelan työ Joulutervehdyksen kannessa 1945

Suomalaiset joululehdet olivat kansakunnan aatteellisen ja henkisen selkärankan kuvaajia koko 1900-luvun ajan. Tässä Akseli Gallén-Kallelan jälkipolvi on antanut mestarin työn Suomen Punaisen Ristin Joulutervehdyksen kanteen. Tämän sivun ingressikuvassa on toisen tyrvääläisen, Rudolf Koivun näyte joulukirjasta "Jeesus-lapsi". Mainittakoon, että hän kuvaeli "Joulupukki"-lehteä yhtäjaksoisesti 40 vuoden ajan!

Lehdet ovat oma osansa Harsun kirjastossa

Harsun ullakolta löytyi laaja kokoelma suomen- ja ruotsinkielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä. Vanhimmat 1800-luvun puolivälissä painettuja. Erityisesti hengellisten lehtien määrä ja laajuus johdatti niiden luettelointiin.

Upin Karkkukirjat-albumi on Karkkunetisssä

Kurkista Karkkunettiin ja löydät Karkku-aiheista kirjallisuutta!

Yleisesittely Harsun kirjastosta

Wanha-Harsun kirjat löytyivät vuonna 1994 alkaen Harsun talon hyllyistä ja ullakoilta. Ne muodostivat kirjallisen arkiston, jonka käsin kirjoitettu osio on enimmältä osaltaan Turun Maakunta-arkistossa "Harsun arkisto"-nimisenä erillisenä kokonaisuutena. Painotuotteet ovat edelleen Harsulla kirjastoituna omaan ryhmäänsä, erikseen Upin mukana tulleesta ja myöhemmin hankitusta materiaalista.
Olen pyrkinyt pitämään kirjaamisessa huolta siitä, että perityt "kotikirjastot" ovat säilyneet omina ryhminään. Näin on syntynyt tarve muotouttaa "hengellisen kodin kirjasto"ja "maalaistalon kirjasto" omina yksikköinään, erillään anoppini Helvi Paarnion kotikirjastosta ja tätini Taimi Vuorenojan kirjastosta sekä oman kotini "Kollan kirjastosta".