Helenan seimireliikki

Konstantinus Suuren äiti oli erittäin tarmokas kristinuskon syntymisen airut Roomassa. Hän tuotatti Palestiinasta pyhäinjäännöksen ensimmäiseen Neitsyt Marialle Pyhitettyyn kirkkoon - Santa Maria Maggiore - sen nykyisen alttarin alla olevalle vanhan alttarin paikalle. Reliikki on koristeltu kullalla, hopealla ja timanteilla. Ajallemme tyypillinen kysymys liittyy seimen aitouteen, mutta sillä nyt ei liene suurtakaan merkitystä meille luterilaisille. Reliikki on todiste Jeesuksen syntymän, elämän ja sovitustyön merkityksestä koko maailmalle.
Keisari Konstantinus Suuri laillisti kristinuskon v. 313.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore on suurin Rooman Neitsyt Marialle omistetuista kirkoista ja neljänneksi tärkein seitsemästä pyhiinvaelluskirkoista. Kirkon alku palautuu perimätiedon mukaan 300-luvun puoliväliin, jolloin paavi Liberius (352–366) sai unessa käskyn rakentaa kirkon Marialle paikkaan, johon sataisi lunta elokuun 5. päivänä. Niinpä kun Esquilinus-kukkulan laki oli lumessa, rakennettiin sen päälle Marialle omistettu kirkko. 86-metrinen basilika on jaettu kolmeen laivaan. Näkymä on lähellä alkuperäistä kirkkoa. Kosmaattinen lattia on 1100- tai 1200-luvulta. Kultakoristeinen kasettikatto on 1400-luvulta ja se on perimätiedon mukaan kullattu ensimmäisellä Amerikasta tuodulla kullalla.

Seimireliikin paikka kirkossa

Seimireliikin paikka on hyvin näkyvissä nykyisen pääalttarin alapuolella.

Keisari Theodosius Suuren edikti v. 392

Meidän tahtomme on, että kaikki ne kansat, joita me hallitsemme, harjoittavat sitä uskontoa, jonka apostoli Paavali toi roomalaisille. Me uskomme Isän, Pojan ja Pyhän hengen yhteen jumaluuteen tunnustamalla näiden tasavertaisen herruuden ja Pyhän kolminaisuuden. Meidän määräyksestämme kaikki ne henkilöt, jotka tätä käskyä noudattavat, saavat kantaa nimeä katolinen kristitty.
Santa Maria Maggioren seimireliikki

Konstantinus Suuren äiti Helenan tuottama seimireliikki Santa Maria Maggioren kirkossa.