Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Tyrvään ihme vuodelta 2003! Keskiaikainen kirkko rakennettiin talkoilla uudelleen seitsemässä vuodessa.
Nyt (16.8.2009) olemme saaneet Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen luomat kirkkomaalaukset valmiiksi ja kaikkien nähtäväksi. Suur-urakkamme on valmis. Kirkko on avoinna jälleen ensi kevään huhtikuusta alkaen. Kesäaikana lauantait on varattu kokonaan kirkollisiin toimituksiin. Esim. hääkirkkona se on jälleen erittäin haluttu kohde.
Talkootyön triumfi
Mikähän mahtaa olla se salaisuus, joka antaa täkäläiselle kansalle itseään suuremmat voimat:
Ensin karkkulaiset korjaavat Sastamalan kirkon katon 1960-luvulla. Puhuttiin kansallisesta kulttuuriteosta. Presidentti Kekkonen kunnioitti vihkimisjuhlaa läsnäolollaan.
Sitten tyrvääläiset rakentavat kokonaisen kirkon vanhaa rakennustapaa noudattaen alusta loppuun asti talkoilla. Tätä ihmettä tulee kiittelemään nykyinen presidenttimme Tarja Halonen - ja oikeastaan koko Suomi.
Tyrvään Pyhän Olavin kirkon aarteet
Ensinnä aarre numero uno on kirkko itse! Tässä vaiheessa puuvalmiina ilman sisämaalauksia.
Toiseksi aarteeksi haluan mainita entisen kirkon säilyneet esineet ja dokumentit.
Upein on vanha alttarikaappi. Sen arvellaan olevan 1500-luvulta. Alttariin liittyy pienikokoinen 1400-luvun puuristi, jota pidettiin alttarilla.
Kirjana ovat säilyneet Tyrvään Kallialan kirkon aikaiset tilikirjat vuosilta 1469-1524. Niissä on Suomen vanhimmat kirkontilit ja paljon muutakin - myös myöhemmältä ajalta kuin 1524. Aarre on myös se, että tuosta vanhasta kirkosta säilyi paljon kuvia - mm. Via Crucis-sarja.
Aarre vailla vertaa on kaksi vanhaa kirjaa: Breviarium eli hetkipalveluskirja (1487) ja Davidin Psaltarium (1485), molemmat kansallisia aarteita.
Upea kulttuurimaisema
Keskiaikainen kirkko omalla saarellaan ikiaikaisen kylänsä kupeessa vielä rikkoutumattomassa Rautaveden kulttuurimaisemassa. Ei voi olla kauniimpaa Luojan ja ihmisen jättämää jälkeä näin suuressa ja historiallisessa mittakaavassa.
Tuleeko tästä merkittävä pyhiinvaelluskohde ?
Seppo Simola kirjoittaa Kirkko & Kaupunki-lehdessä 19.8.2009:
”Vanhan tuhoutuminen antoi tässä tapauksessa tilaa jollekin uudelle ja arvokkaalle. Vähän mielikuvitusta käyttäen tässä voi nähdä vaikka mitä vertauskuvallisuutta aina ylösnousemukseen asti.
Varmaa on, että Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa käy tulevina vuosina vilske, kun ihmiset haluavat nähdä keskiaikaisen kirkon ja nykytaiteen yhdistelmän. Kaukana ei ole ajatus pyhiinvaelluskohteestakaan.”
Simola pohtii ”pyhiinvaellusreittiä esimerkiksi Turun tuomiokirkosta Köyliönjärven kautta Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon.”